Wat is een waterontharder?

Om problemen in huis die worden veroorzaakt door hard water te verminderen, kunt u gebruik maken van een waterontharder. Deze wordt geïnstalleerd op de plek waar de waterleiding het huis binnenkomt. Meestal zal dat de meterkast zijn. Het harde water stroomt door de ontharder waar het doormiddel van ionenuitwisseling wordt verzacht. In dit proces worden calcium en magnesium uit het water verwijderd en vervangen door natrium, waardoor de pH-waarde neutraal blijft. Het gezuiverde zachte water verlaat vervolgens de ontharder en stroomt dan door de leidingen van het huis. Hierdoor word gegarandeerd dat er geen hard water meer uit de kraan komt! Wat de noodzaak van ontkalken overbodig maakt. Wilt u een waterontharder geplaatst hebben? Onze loodgieters staan klaar voor u om deze te installeren, zodat u kunt genieten van heerlijk zacht water!

Wat houdt de hardheid van water in?

Water bevat verschillende componenten, waaronder magnesium, calcium, kalium, nitraat, sulfaat, chloride en bicarbonaat. Echter zijn deze elementen is zulke minimale hoeveelheden aanwezig dat deze geen invloed hebben op uw ervaring van het drinken van water. In Nederland is de kwaliteit van drinkwater uitzondeerlijk goed in vergelijking met bijvoorbeeld andere Europese landen. Hierdoor kan het water zonder zorgen direct uit de kraan worden gedronken. Dit is zoals eerder benoemd niet vanzelfsprekend en kan niet in alle andere landen, waar bepaalde stoffen zoals chloride in grotere hoeveelheden en concentraties voorkomen. Hierdoor kan dit bijvoorbeeld tijdens vakanties leiden toet ziekte, dit komt voornamelijk omdat uw lichaam niet gewend is aan dit soort hoeveelheden.

De concentratie van de hoeveelheid kalk bepaald de waterhardheid van het water.
Voor het aanduiden van waterhardheid wordt de term DH gebruikt. Dit staat voor Duitse Hardheid. De regel hierbij is hoe hoger de concentratie kalk des te hoger de DH-waarde.
Ter illustratie:
0-4,2 DH= Zeer zacht water
4,3-8,2 DH= Licht hard water (kalkafzetting)
8,3-12,5 DH= Gemiddeld hard water (onherstelbare schade aan apparatuur)
12,6-18,1 DH= Hard water
18,1 en hoger DH= Zeer hard water

De hardheid van kraanwater varieert per locatie, maar dit zijn de gemiddelde waarden per regio:

Drenthe: 7,0
Flevoland: 6,0
Friesland: 8,4
Gelderland: Grote verschillen tussen 2,0 en 12,0
Groningen: 9,5
Limburg: 7,5
Noord-Brabant: 8,0
Noord-Holland: 8,1
Overijssel: Grote verschillen tussen 5,0 en 15,0
Utrecht: 6,1
Zeeland: Grote verschillen tussen 7,0 en 15,0
Zuid-Holland: 7,6

(De afzetting van kalk ontstaat al bij 2,5 DH!)